solarcoin

SolarCoin: groenestroomlabel in het informatietijdperk

Elke eigenaar van zonnepanelen kan aanspraak maken op SolarCoins. Die digitale munteenheid geldt als een soort groenstroomcertificaat dat gratis wordt verdeeld. Maar tegelijk maakt deze munt zichtbaar wie waar en wanneer zonne-energie produceert. Luidt de SolarCoin de start in van een nieuw energie-informatietijdperk?

Enerzijds is de SolarCoin ontwikkeld als prikkel om meer huishoudens en bedrijven de overstap naar zonne-energie te laten maken. De munt is in feite een soort groenestroomlabel waarmee de eigenaar de investering in zonnepanelen kan terugverdienen. Maar anderzijds schuilt achter het uitkeren van de SolarCoins ook een revolutionaire technologie, die de productie-informatie van miljoenen zonne-installaties verspreid over de hele wereld in kaart brengt. Zonnepanelen worden zo een meetinstrument voor weer, klimaat en luchtverontreiniging.

Mblad sprak met François Sonnet (medeoprichter van het zonne-energie project) Bart De Meyer van Eandis en Stefan Grosjean van Smappee over het potentieel van deze munt.

Benieuwd naar dit artikel? Stuur ons een e-mail met uw gegevens en ontvang deze editie als kennismaking. Of teken hier in voor een jaarabonnement.